Ιστορία

Ο πρώτος Κρητικός Σύλλογος της Ρόδου

Από την επανένταξη της Δωδεκανήσου στον Εθνικό Κορμό(1948), η Ρόδος σαν διοικητικό κέντρο του Νομού δέχθηκε από τον ελλαδικό χώρο πεπειραμένους κρατικούς λειτουργούς, απαραίτητους για τη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών του, των οργανισμών κοινής ωφέλειας και των τραπεζών.

Η λεβεντογέννα Κρήτη δεν ήταν δυνατό να απουσιάζει από μια τέτοια αναγεννητική προσπάθεια, όπως επέβαλαν οι ανάγκες της εποχής εκείνης. Μπορούμε να πούμε πως τα κρητικής καταγωγής στελέχη όλων των υπηρεσιών, σε αριθμό, ήταν αρκετά ώστε να δημιουργήσουν μια παροικία Κρητικών στη Ρόδο. Μπροστά στη νέα πραγματικότητα ωρίμασε και η ιδέα για ίδρυση ενός Συλλόγου Κρητών που θα συνένωνε τα μέλη του μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Έτσι και έγινε. Το Σεπτέμβριο του 1957 η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου με την ονομασία ΑΡΚΑΔΙ ήταν μια πραγματικότητα, σε εποχή που στη Ρόδο υπηρετούσαν ικανά διοικητικά στελέχη σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας, τράπεζες αλλά και σαν επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες.
Για την ιστορία οφείλουμε ν' αναφέρουμε μερικά ονόματα και κυρίως εκείνων που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ίδρυση του παροικιακού συλλόγου που είναι:Ζαχαρίας Καρυδάκης, Ιωάννης Ορφανουδάκης, Ιωάννης Τζεδάκης, Ζαχαρίας Πιτσάκης, Ιωάννης Ανδρεαδάκης, Κυριάκος Σπερελάκης, Στέλιος Βουλγαρίδης, Ιωάννης Οικονομάκης, Ιωάννης Μαστοράκης, Λουκάς Βελιδάκης, Αριστοτέλης Θυμιανός, Χαράλαμπος Μαυράκης, Ιωάννης Κοντουδἀκης, Μιχαήλ Χατζημανώλης, Εμμανουήλ Βροντάκης, Αντώνιος και Βασίλειος Βαλάκης, Ιωάννης Φραγκούλης, Ευτύχιος Γλακουσάκης, Ιωάννης Παπαδάκης και άλλοι.
Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου, η οποία αγκαλιάστηκε με θέρμη από ολόκληρο το ροδιακό λαό, άρχισε ν' αναπτύσσει μια πρωτοφανή και σημαντική κοινωνική δράση, κυρίως στον τομέα πολιτισμού και παράδοσης, δράση που συνεχίστηκε με αδιάπτωτο ενδιαφέρον μέχρι την ημέρα που η λειτουργία της ανεστάλη με άνωθεν εντολή(1968).

Η επανίδρυση

Η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου επανιδρύθηκε το 1971 με την υπ’ αριθ. 15/1971 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Ενεργοποιείται σ' ένα μεγάλο εύρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων με στόχο την προσφορά στον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας.
Έχει δημιουργήσει επιμέρους πολιτιστικούς πυρήνες για να προσφέρει κυρίως στα παιδιά, μέσα από τα τμήματα εκμάθησης Κρητικών και άλλων παραδοσιακών χορών και τη λειτουργία των τμημάτων εκμάθησης μουσικών οργάνων (λύρα – λαούτο – μαντολίνο). Παράλληλα λειτουργούν τμήματα εκμάθησης χορών για μεγάλους.
Βασική πολιτιστική δραστηριότητα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου αποτελεί η θεατρική της ομάδα η οποία δημιουργήθηκε το 1989 και έχει καταξιωθεί στο χώρο του θεάτρου με την παρουσίαση κυρίως κρητικών ηθογραφιών. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και συμμετέχει στις ετήσιες Θεατρικές Συναντήσεις του Υπουργείου Αιγαίου.
Από τον Ιούλιο του 1989 εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό «Του Ψηλορείτη οι στράτες» το οποίο αποστέλλεται δωρεάν στα μέλη της Αδελφότητας και σε φορείς και φίλους της στη Ρόδο, την Κρήτη, τη λοιπή Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σταθμό στην πορεία της αποτέλεσε η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την Κυριακή 29-5-1994.
Διοργανώνει ακόμη λογοτεχνικές, ποιητικές και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ γιορτάζει τις επετείους, του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου και της Μάχης της Κρήτης.

Η ιδιόκτητη στέγη της Αδελφότητας

Η ιδιόκτητη στέγη της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου αποκτήθηκε στις 8-4-1992 και τα εγκαίνιά της έγιναν την Κυριακή 29-5-1994.
Πρωτεργάτης για την απόκτηση της στέγης ήταν ο Πρόεδρός της Αλέκος Παπαδάκης ο οποίος μαζί με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Αδελφότητας ξεκίνησαν την προσπάθεια απόκτησης στέγης το 1990. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν όλοι οι Κρητικοί της Ρόδου και οι φίλοι της Αδελφότητας.
Χαρακτηριστικό ήταν το κάλεσμα που απεύθυνε το Διοικητικό Συμβούλιο τότε στα μέλη και τους φίλους της Αδελφότητας.
«Κάλεσμα στη συνάντηση, όπου το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και ανταμώνει το χτες με το αύριο. Όπου το θέλω γίνεται μπορώ για να γεννηθεί η στέγη όπου θα χωρέσουν τα όνειρα όλων των Κρητικών και των φίλων τους στη Ρόδο. Με στόχο την Αδελφοσύνη, το Συγκρητισμό και την υιοθέτηση κάθε ελεύθερης ιδέας που τιμά και προβάλλει την Κρήτη και τον Ελληνισμό».
Η καρδιά τση Κρήτης χτυπά και στη Ρόδο.

Επικοινωνία

Αδελφότητα Κρητών Ρόδου "Ο Ψηλορείτης"
Πατριάρχου Αθηναγόρα 28, ΤΘ 328
Ρόδος,
Δωδεκάνησα, 85100, Ελλάδα
Τηλ & fax: +30 22410 26738
email: jniot@otenet.gr, akrodou@psiloritis.gr